Składniki:
0,5 szklanki mleka1 kostka margaryny
1,5 szklanki cukru (375g)
1 łyżka proszku do pieczenia (10g)
4 łyżki kakao
2 szklanki mąki (340g)
4 jajka
Przygotowanie:
Margarynę, mleko, kakao i cukier włóż do rondelka, gotuj aż cukier się rozpuści i masa stanie się gładka i lśniąca.Odlej 2/3 szklanki masy, a resztę wlej do miski. Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszaj i wsyp do masy kakaowej. Wszystko zmiksuj. Teraz należy rozdzielić żółtka od białek i dodawaj żółtka po kolei do masy miksując. Odstaw masę i w osobnej misce ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodaj pianę do wcześniej powstałej masy i połącz delikatnie łyżką. Brytwannę o wymiarach 10x30cm wyłóż papierem do pieczenia. Piecz przez 50 minut w piekarniku w 180 stopniach C lub przez ten sam czas w prodziżu.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz