środa, 20 lutego 2013

Chrust

Faworki.

Wcześniej moim gotowaniem uszczęśliwiałam innych. Tym razem postanowiłam uszczęśliwić siebie. Zrobiłam Faworki czyli tak zwany chrust.


Składnki:

  • 1/2 kg mąki
  • 4 łyżki śmietany
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki spirytusu
  • 5 dag masła
  • 4 łyżki wody
  • 70 dag smalcu do smażenia
  • cukier puder

Mąkę należy przesiać przez sito. Potem dodać rozpuszczone masło, śmietanę, cukier, spirytus i żółtka. Ciasto dokładnie zagnieść. Dobrze zagniecione ciasto włożyc na godzinę do lodówki. Po godzinie podzielić ciasto na fragmenty i rozwałkować. Pokroić na paski długości 10-12 cm i szerokości 3-4 cm. Na środku paska nalezy zrobić nacięcie i przełożyć przez nie górny koniec. Wszystko piec w glębokim smalcu na złoty kolor.



Smacznego!

Za pomoc w  przygotowaniu bardzo dziękuje mojej kuzynce Klaudii.

Brak komentarzy: