2 cukry waniliowe - 32 g
Przygotowanie:
Zacznijmy od przygotowania ciasta:
Masło należy rozpuścić w garnku, a później dolać wodę i doprowadzić do wrzenia. Ściągnąć garnek z palnika i wsypać mąkę mieszając wszystko(do uzyskania gęstej masy) drewnianą łyżką. Po wystudzeniu wbijać jajka, dodawać proszek do pieczenia i miksować. Gotową masę podzielić na 4 części. Brytwanki wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną. wyłożyć ciasto łyżką lub łopatką do kremów. Dobra rada: Ciasto jest klejące. Żeby się nie kleiło należy często moczyć łyżkę lub łopatkę w wodzie. Piec ciasto przez 25-30 minut w 200 stopniach C w przypadku pieczenia z termo obiegiem wystarczy 180 stopni.
Dobra rada numer 2 nie otwierać piekarnika w czasie pieczenia.I Dobra Rada numer 3 : Nie wyjmować ciasta od razu po upieczeniu. Ciasto powinno postać w wyłączonym piekarniku około 5 minut. Na samym końcu wystudzić ciasto. W ten sposób upiec wszystkie części ciasta.
Krem budyniowy:
4 Szklanki mleka należy zagotować z cukrami i masłem. Pozostałą część mleka należy zmiksować z mąką i jajkami, a następnie wlać do gorącego mleka. Gotować 1-2 minuty energicznie mieszając , tak aby nie powstały grudki.
1/2 kremu wyłożyć na ciasto zostawiając kilka centymetrów (2-3) wolnego miejsca od brzegu aby krem nie wypłynął.
Z podanej ilości składników wyjdą dwie duże blachy karpatki. Jeżeli chcecie upiec jedną wystarczy ilość każdego składniku podzielić na dwie części. A oto efekt końcowy:
1 komentarz:
Wygląda bardzo smakowicie! <3
Pozdrawiam
H A L L O W K A A
Prześlij komentarz