sobota, 2 lutego 2013

Surprise

Tematem dnia dzisiejszego jest Karpatka. Ciasto uwielbiane przez wiele osób, a szczególnie przez mojego brata i tatę. W związku z tym piekę zawsze zdublowaną Karpatkę. Uwielbiam ją piec, bo wiem, że uszczęśliwię tym wszystkich dookoła, tak więc udostępniam wam mój przepis żeby móc uszczęśliwić jeszcze więcej osób.

Składniki:

Ciasto:


  • szczypta soli
  • 10 jajek
  • 2 szklanka mąki pszennej
  • 300g margaryny
  • 2 szklanki wody
  • szczypta proszku do pieczenia 

Krem:


  • 6 szklanek mleka
  • 10 łyżek mąki ziemniaczanej lekko czubate
  • 1 kostka masła (uwaga: jeśli lubicie bardziej maślane kremy dodajcie więcej masła)
  • 8 jajek
  • 8 łyżek mąki pszennej, z lekko czubate
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe - 32 g

    Przygotowanie:

    Zacznijmy od przygotowania ciasta:

    Masło należy rozpuścić w garnku, a później dolać wodę i doprowadzić do wrzenia. Ściągnąć garnek z palnika i wsypać mąkę mieszając wszystko(do uzyskania gęstej masy) drewnianą łyżką. Po wystudzeniu  wbijać jajka, dodawać proszek do pieczenia i miksować. Gotową masę podzielić na 4 części. Brytwanki wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną. wyłożyć ciasto łyżką lub łopatką do kremów. Dobra rada: Ciasto jest klejące. Żeby się nie kleiło należy często moczyć łyżkę lub łopatkę w wodzie. Piec ciasto przez 25-30 minut  w 200 stopniach C w przypadku pieczenia z termo obiegiem wystarczy 180 stopni. 
    Dobra rada numer 2 nie otwierać piekarnika w czasie pieczenia.I Dobra Rada numer 3 : Nie wyjmować ciasta od razu po upieczeniu. Ciasto powinno postać w wyłączonym piekarniku około 5 minut. Na samym końcu wystudzić ciasto. W ten sposób upiec wszystkie części ciasta.

    Krem budyniowy:

    4 Szklanki mleka należy zagotować z cukrami i masłem. Pozostałą część mleka należy zmiksować z mąką i jajkami, a następnie wlać do gorącego mleka. Gotować 1-2 minuty energicznie mieszając , tak aby nie powstały grudki.


    1/2 kremu wyłożyć na ciasto zostawiając kilka centymetrów (2-3) wolnego miejsca od brzegu aby krem nie wypłynął.




    Z podanej ilości składników wyjdą dwie duże blachy karpatki. Jeżeli chcecie upiec jedną wystarczy ilość każdego składniku podzielić na dwie części. A oto efekt końcowy:
















1 komentarz:

H A L L O W K A A pisze...

Wygląda bardzo smakowicie! <3
Pozdrawiam
H A L L O W K A A