Ciasto:
- 4 żółtka
- 2 łyżki kakao
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3/4 kostki margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szkl. mąki
Masa serowa:
Masa serowa:
- 1 budyń śmietankowy
- 6 żółtek
- 6 żółtek
- 1 kg sera półtłustego ( dałam wiaderkowy).
- 6 białek
- 1 kostka margaryny
- 1,5 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
Mąkę i kakao wysypujemy na stolnicę. W środek kładziemy margarynę. Siekamy wszystko nożem. Kiedy margaryna jest wystarczająco pokrojona dodajemy jajko proszek do pieczenia, żółtka śmietanę, cukier. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Dobrze zagniecione ciasto zawijamy w folie i wkładamy do zamrażarki (najlepiej na całą noc, ale gdy nie mamy tyle czasu 2-3 godziny powinny wystarczyć)
Teraz masa serowa:
Ubić robotem: margarynę z żółtkami i większą połową cukru. Następnie dodawać po łyżce sera ,ciągle ubijając masę robotem. Na koniec dodać budyń w proszku i olejek arakowy.
Białka należy ubić na sztywną pianę , pod koniec ubijania dodać pozostały cukier.
Ubite białka wmieszać delikatnie łyżką do masy serowej.Na wysmarowaną tłuszczem blachę ,wyłożyć większą połowę ciasta, na to masę serową i na wierzch pozostałą część ciasta ,startą na tarce o dużych otworach.
Ubite białka wmieszać delikatnie łyżką do masy serowej.Na wysmarowaną tłuszczem blachę ,wyłożyć większą połowę ciasta, na to masę serową i na wierzch pozostałą część ciasta ,startą na tarce o dużych otworach.
Sernik należy piec około 1 godzinę ( +ok.10min) w temp. 200 stopni C. ( piekłam bez termoobiegu ).
Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia.
Blaszka miała wymiar : 25 cm x40 cm .
Smacznego:)
Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia.
Blaszka miała wymiar : 25 cm x40 cm .
Smacznego:)
PS ten sernik jest bez górnej warstwy ciemnego ciasta, ale za to został polany czekoladą.
Jeszcze raz życzę smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz