sobota, 23 marca 2013

3 Bit

3 Bit

Klaudia zrobiła ciasto. Ciasto bez pieczenia. Jest to prosty a zarazem wyśmienity przepis. Czego będziemy potrzebować:
puszkę masy krówkowej, 3-4 paczki herbatników, 2 budynie (waniliowy lub śmietankowy lub toffi), 3/4 szklanki mleka, 100g masła w temperaturze pokojowej, cukier waniliowy żelatynę i 1/3 szklanki wody, 100 g czekolady, mleko do namaczania, 400 g śmietany kremówki 30% 1 puszka krówki ok. 500 g.
Zaczynamy od tego, że wykładamy blachę papierem do pieczenia. Na spód kładziemy warstwę herbatników. Podgrzewamy masę krówkową (kajmakową). Taka podgrzaną łatwiej jest rozsmarować na herbatnikach. Na masę kajmakową kładziemy kolejną warstwę herbatników. Teraz przygotowujemy masę budyniową. W 3/4 szklanki wody gotujemy budyń aż będzie gęsty często mieszając. Kiedy wystygnie miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej. Tak przygotowaną masę wykładamy na herbatniki. Na kremie budyniowym kładziemy kolejną warstwę ciastek i przygotowujemy krem śmietankowy.
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na niemal sztywno, dodajemy przestudzoną a wcześniej rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Zamiast żelatyny można użyć fixy jeśli wolicie. Na śmietanę ścieramy czekoladę na drobnych oczkach.

Z serii ciocia dobra rada:

Jeżeli masa krówkowa klei się do łyżki należy często moczyć ją w ciepłej wodzie.



                                                                                                                       Smacznego





Brak komentarzy: