wtorek, 2 lipca 2013

Zagwozdka dnia czyli co z bulionem?

Zupa Serowa i Serowo -Cebulowa czyli jak wykorzystać rosołek z niedzieli.

Jak już napisałam znalazłam bardzo fajny sposób żeby wykorzystać bulion lub rosół, który pozostał nam po tradycyjnej niedzieli. Zupa serowa jest chyba najprostszą z zup. 
Składniki:

300g serka topionego 
500ml bulionu
Zioła (koperek, szczypior)
Chleb tostowy, śmietana (opcjonalnie)


Wykonanie:

Doprowadzamy Rosół lub bulion do zagotowania. Gdy już się zagotuje napełniamy nim do połowy szklankę i hartujemy serki aby nic nam się nie zważyło. (W tym miejscu można dodać także śmietanę). Gotujemy jeszcze kilka minut na średnim ogniu a później zupa jest gotowa do podania.

To tyle zupy serowej.

Teraz pora na grzanki, których użyjemy przy obu przepisach.

Składniki:

 3 łyżki oleju
 5 kromek pieczywa tostowego
 zioła prowansalskie 
 papryka 
 szczypior

Przygotowanie:

Chleb kroimy w małą kostkę (około 0.5 cm). Wysypujemy do metalowej miski. Bierzemy szklaną miskę w której mieszamy oliwę z przyprawami. Wymieszane składniki przelewamy na pokrojony drobno chleb i mieszamy ( koniecznie dłońmi). Przekładamy wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze w 180 stopniach ( bez termoobiegu w 200 stopniach)

Z serii ciocia dobra rada:

Warto poczekać z podaniem grzanek. Najlepiej najpierw wylać zupę na talerz, poczekać  aż  wyleci z niej największa para, a dopiero potem wkładać grzanki.

Teraz zupa serowo - cebulowa :

Składniki:

0,5 cebuli 
2 łyżki masła
500 ml bulionu
200 g serka topionego
200 ml śmietanki 30%
kurkuma 
gałka muszkatołowa
chilli
sól 
pieprz
4 kromki chleba
4 łyżki masła
szczypiorek lub zielona cebulka

Przygotowanie:

Cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. zalać bulionem i zagotować. dodać serki i mieszać do rozpuszczenia. dodać śmietanę doprawić kurkumą, gałką muszkatołową, chilli, solą, pieprzem. chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle tak żeby powstały chrupiące grzanki. można chleb wcześniej obtoczyć w ziołach prowansalskich. podawać posypaną chojnie szczypiorkiem lub zieloną cebulką.

                                                                                      Życzę smacznego :)





Dzięki Ci za wykonanie zdjęcia :)

Brak komentarzy: